fbpx
hrcsnlenfifrdehuitmknoplrusrskslessv

Pretraži MTC

Pretraži MTC

Autor: Igor Kukec, Jer putovati se mora 

Pitanje koje mi je postavljeno bezbroj puta... Odgovor nije moguće napisati brojkom koja bi bila relevantna i potpuno točna.

 No, krenimo nabrajati redom, a vi računajte kako vas volja.
 
1
 

Trošak goriva...

 
Do Nordkappa i nazad ima, ovisno kojim putem putujete, oko 8000 kilometara.
 
Na sami sjever Europe moguće je stići raznim smjerovima. Svaki puta (a bio sam gore četiri puta) vozio sam drugom rutom. Cijena goriva raste kako odmičemo dalje prema sjeveru. U Norveškoj ćete litru platiti čak i do 1.60 eura.
 
Trošak goriva si, dakle, izračunajte sami...
 
2
 

Trošak plovidbe brodom ili brodovima, mostarine i cestarine...

 
Cijena karte od Talina do Helsinkija za motor i jednog putnika varira između 46 i 118 eura u jednom smjeru, a ovisi o brodaru, vremenu i načinu kupnje.
 
Kupite li ju u zadnji tren (kao ja prije dvije godine) platiti ćete ju najviše. Internetom je daleko najjeftinije...
 
Po Norveškoj postoji bezbroj brodova koje možete, a i ne morate koristiti. Lofoteni su ih prepuni, a cijena je također vrlo različita... od 20-ak do 80-ak eura... Cijenu diktiraju isti parametri kao i za već spomenuti brod do Finske...
 
Vraćate li se Norveškom prema jugu morat' ćete se na neki način dokopati Njemačke ili Danske. Postoji most do Kopenhagena, a on košta 15-ak eura. Postoji i nekoliko brodskih linija za Njemačku ili Dansku, a cijena karte je također različita i varira od 40 - 200 eura. Trelleborg - Rostok je linija koja plovi oko 8 sati i ta je, ako uzmete i kabinu, najskuplja kojom sam svojevremeno plovio...
 
Cestarine se plaćaju u Mađarskoj, Sloveniji i Austriji (vinjete) po cijeni od 10-ak eura za svaku zemlju.
 
3
 

Trošak smještaja...

 
Kampiranje je najjeftinija opcija kada uđete u Skandinaviju. Kampiranje je dozvoljeno doslovno svagdje i ne naplaćuje se. Želite li ipak malo više komfora koristiti ćete kampove u kojima mjesto za šator i sva pripadajuća luksuzarija košta oko 15 eura za osobu, motor i šator. Tuševi, kuhinja, pranje veša...
Osobno ne volim kampirati. Nije mi problem ali stvarno ne volim i kad god je moguće odabirem opciju čvrstog kreveta u čvrstom objektu.
 
U skandinavskim zemljama najjeftinija opcija čvrstog smještaja su takozvane kabine. U njih stane od dvije do 4 osobe. Cijena za kabinu je od 40 - 90 eura.
 
Naravno da postoje i hoteli svih kategorija... Cijenu ne želite znati...
 
Smještaj u zemljama kroz koje prolazim prema sjeveru uglavnom nađem preko Booking aplikacije i nikada, ali baš nikada ga ne rezerviram unaprijed. Oko 17 sati jednostavno pogledam ponudu u blizini moje trenutne lokacije i bukiram doslovno 10-ak minuta prije no što uđem u hotel, a nerjetko i na samoj recepciji istog. Nekakva psihološka granica cijene je do 30 eura po osobi. Naravno... ako je vani prolom oblaka ili kakva druga nepogoda da taj budžet znam i probiti...
 
4
 

Trošak hrane...

 
Individualni trošak koji ovisi o pojedincu. Prije ulaska u Finsku opskrbim se konzervama, kavom, gotovim jelima, juhama i pivom. Kamperski lonci i kuhala tada rade punim pogonom.
 
15-ak eura za hamburger ili 12-ak eura za pivo ipak je previše za moj skromni budžet.
 
Trošak hrane svede se na kupnju tosta, kruha i peciva. Vodu, koja je također skupa, točim iz slavine. Cijela Finska, Švedska i Norveška obiluje odličnom pitkom vodom i jedino u tim zemljama ju iz slavine koristim. Uostalom... oko 5 eura za bocu bilo bi zaista glupiranje i bacanje novca.
 
Pušači neka se naoružaju cigaretama ako ne žele za kutiju izdvojiti 15-ak eura.
 
5
 

Trošak suvenira...

 
Magnetići su ono što mene zanima i kupujem ih masovno. Od 2 eura u Mađarskoj pa do 20 eura u Norveškoj platiti ćete komad.
 
Volim poslati i običnu razglednicu sa neobičnih lokacija. Cijena razglednice sa pripadajućom markicom, u Norveškoj stoji od 5 do 15 eura.
 
6
 

Trošak ulaznice za sam kraj svijeta...

 
Želite li motociklom ući u zonu Nordkappa to zadovoljstvo ćete platiti oko 30 eura. Napomena je da u vrijeme od 6 do 1 sat iza ponoći, iako ste platili ulaznicu, vozilom ne smijete doći do samog prepoznatljivog globusa. To je moguće učiniti tek iza 1 sat po ponoći. Tada se niti ulaz ne naplaćuje jer tamo jednostavno nema nikoga.
 
7
 

Trošak guma, servisa, opreme...

 
Taj trošak ne vrijedi niti spominjati jer on mora biti podmiren prije početka putovanja. Ulje košta koliko košta... Potrošnja guma ovisi o težini ruke na gasu, snazi motora i brzini kojom vozite. O tome ne treba puno filozofirati...
 
8
 

Trošak kazni...

 
Taj trošak nikako vam ne bih preporučio. Vjerujte da je u Norveškoj svaka kazna ispod 1000 eura za vas dobra i milosrdna. Osobno nisam platio niti jednu ali informacija je slijedeća... Prekoračenje brzine od 24 km/h kolegu bajkera koštao je 1300 eura i naređeno mu je da najkraćim putem napusti zemlju.
 
Tko voli nek' izvoli...
 
9
 

Rezime...

 
Naravno da imam točnu informaciju o trošku svakog od mojih putovanja. Imam točne iznose gdje sam i koliko novca potrošio... Taj podatak ću ipak zadržati za sebe i ljude koji na tu informaciju imaju pravo. Niko od njih nikada mi takvo pitanje nije niti postavio...
 
10
 

Još jedan rezime...

 
Od stotinu upita o troškovima putovanja do Nordkappa samo jedan je bio konkretan. Samo jedan! Ostali su bili čista znatiželja...
 
Upit je glasio otprilike ovako: Brmbi, ako nije tajna, volio bih znati koja je otprilike okvirna cijena Nordkapp avanture bez preseravanja u trošenju novca? Raspolažem sa oko 3000 eura i zanima me da li sa tim iznosom mogu krenuti?
 
Odgovor je bio pozitivan!
 
Voli vas Brmbi ❤️
 
alspki komplet
 
 
 

[ čitajte dalje ]

 

MTC WEB SHOP


MTC Web Trgovina

MOTORNA ULJA

MOTORNA ULJA

ITALJET DRAGSTER

ITALJET DRAGSTER

Svijet skutera

Svijet skutera

PEUGEOT MOTOCYCLES

PEUGEOT MOTOCYCLES

motokacige.hr

motokacige.hr

ŠEPIĆ COMMERCE

ŠEPIĆ COMMERCE