fbpx
hrcsnlenfifrdehuitmknoplrusrskslessv

Pretraži MTC

Pretraži MTC

Piše i slika: Slaven Gajdek

Čovjek se ponekad zapita koliku udaljenost je potrebno prijeći da bi iz izobilja došao do oskudice? Vjerujte, vrlo malu kada se radi o vodi.
 
Pogledate li Peručko jezero i to njegovo dubinsko plavetnilo ne možete ni zamisliti koja je to količina vode, ali samo nekoliko kilometara dalje, na Svilaji voda se štedi i čuva u povijesnim bunarima koji svoje porijeklo vuku još iz vremena starog Rima. U mnogo čemu podsjećaju na bunare Rajčica - još jednu zanimljivu priču Dalmatinske zagore koju ćemo pričati jednom drugom prilikom.
 
BUNARI LEPINA NA SVILAJI 1
 
S brane Peruča uputio sam se prema Hrvacu, gdje sam skrenuo ubrdo prema Zelovu. Cesta je odlična s vrhunski izvedenim serpentinama i asfaltom što se ne može reći za nastavak puta prema Gornjem i Donjem Ogorju, dok prema 
Crivcu i Pribudama prelazi skroz u makadam. Ali ono što iz daljine izgleda nepristupačno, u direktnom dodiru postaje blisko i logično. Potrebno je samo slijediti zadani put.
 
moto kacige logo
 
Tako sam vozio predjelima koje su ljudi napustili i prepustili zaboravu. U nekoliko skromnih kućica pokušao sam si predočiti odavno iščezao život, jer morao sam pronaći nešto neobično što me konačno i dovelo na Svilaju, to nešto što izgleda kao da je nastalo udarom nekog davnog meteorita, nešto daleko, tajanstveno, pa čak i mistično. Lepina.
 
BUNARI LEPINA NA SVILAJI 6
 
Nakon dosta muke i tlake, eto me na vrhu. Konačno je preda mnom - ta golema ponikva u ljutom kršu stjenovitog oboda i ravnog dna na kojem se smjestilo devet bunara. Na visini većoj od 1.000 metara, stoljećima i za najvećih suša, voda u bunarima je uvijek bila tu. Generacije i generacije seljana tradicionalno su ovdje napasale stoku što je u konačnici i logičan zaključak postojanja ovih bunara.
 
Povratak sa Svilaje preko Mirilović Polja, lagano i smireno, ponajprije zato što je predosjećaj za ovim bio dobar. Nema ničeg boljeg kad nakon otkrivanja nečeg novog ostane onaj osjećaj istinskog zadovoljstva.
 
BUNARI LEPINA NA SVILAJI 9
 
Na izmaku dana, jedna je rijeka vijugala poljem, cesta krivudala gorjem, a u mojim mislima pjesma: „U Zagori na izvoru rijeke Čikoleeeeeee …“ Pogađate već da je rijeka bila Čikola, polje imena starca Petra, gora Svilaja, a selo Čavoglave.
 

[ čitajte dalje ]

 

MTC WEB SHOP


MTC Web Trgovina

MOTORNA ULJA

MOTORNA ULJA

ITALJET DRAGSTER

ITALJET DRAGSTER

Svijet skutera

Svijet skutera

PEUGEOT MOTOCYCLES

PEUGEOT MOTOCYCLES

motokacige.hr

motokacige.hr

ŠEPIĆ COMMERCE

ŠEPIĆ COMMERCE