fbpx
hrcsnlenfifrdehuitmknoplrusrskslessv

Pretraži MTC

Pretraži MTC

Piše i slika: Slaven Gajdek

Narod kaže: „Koliko ljudi - toliko ćudi“. Ta poslovica se pokazuje točnom u svakom segmentu života. Ono što je nekome dobro, drugome nije, što je nekome lijepo, drugome nije, itd, itd … Dok drugi muku muče kako doći do Dubrovnika i posjetiti zidine, nama to jednostavno više nije napeto. Već nekoliko puta smo bili u Dubrovniku, što biciklima što motorom, i obišli sve vrednote staroga grada, od straduna, crkvi i palača do fontana i arsenala. A kako smo se na svojoj koži uvjerili da Dubrovčani u prometu mrze sve što je na dva kotača, ovaj put stvarno nismo imali namjeru bespotrebno se izlagati opasnosti u gradskoj vrevi. Nemajući razloga ulaziti u grad elegantno smo ga zaobišli gradskom zaobilaznicom i uputili se u Rijeku Dubrovačku vidjeti pravi prirodni fenomen, Omblu - najkraću rijeku na svijetu.

OMBLA NAJKRAĆA RIJEKA NA SVIJETU 4

Ombla je jedna od nekoliko rijeka koje izviru kao dio Trebišnjice, rijeke koja ponire u Popovom polju u susjednoj Bosni i Hercegovini. 30 metara od izvora rijeke Omble nalazi se mali slap visine 70-ak cm nakon kojeg Ombla utječe u Jadransko more u fjordu Rijeke dubrovačke kod mjesta Komolac. Po mjerenju se smatra da je njen vodotok dugačak svega 30 metara i da je Ombla najkraća rijeka na svijetu.

OMBLA NAJKRAĆA RIJEKA NA SVIJETU 4

Do nedavno je Roe River u saveznoj državi Montani u SAD-u držala laskavu titulu najkraće svjetske rijeke. Međutim, utvrđeno je da prosječnom količinom vode na izvoru Ombla zadovoljava sve kriterije da bude proglašena rijekom, pa se stoga smatra da je Ombla preuzela titulu najkraće rijeke na svijetu.

Nakon obilaska nastavljamo kroz Mokošicu do Tuđmanovog mosta. Prije nego što nas put odvede dalje prema Trstenu i Slanom zastajemo radi obaveznog fotografiranja.

OMBLA NAJKRAĆA RIJEKA NA SVIJETU 8

S visine od gotovo 70 metara, koliko se most uzdiže iznad mora, promatramo suprotnu obalu i pokušavamo u mislima oživjeti još jednu pravu Dubrovačku legendu, a to je uskotračna željeznica iz Gruža prema Uskoplju i dalje prema Čapljini koja je ukinuta prije točno 50 godina. U onom vremenu pokazala se nerentabilnom i nepotrebnom te je svojim postojanjem samo smetala razvoju luke Gruž. Kako su je se tada zdušno riješili, danas bi bili presretni da je imaju, jer uza sve dubrovačke znamenitosti bila bi prvorazredna atrakcija.

No, danas je ostalo jako malo tragova koji daju naslutiti njeno postojanje, a to je zgrada nekadašnje željezničke stanice, mali tunel ispod mosta Franje Tuđmana i zapuštena i zarasla trasa iznad Rijeke Dubrovačke što se uspinje prema sjevernoj strani Srđa.

[ čitajte dalje ]

 

MTC WEB SHOP


MTC Web Trgovina

MOTORNA ULJA

MOTORNA ULJA

ITALJET DRAGSTER

ITALJET DRAGSTER

Svijet skutera

Svijet skutera

PEUGEOT MOTOCYCLES

PEUGEOT MOTOCYCLES

motokacige.hr

motokacige.hr

ŠEPIĆ COMMERCE

ŠEPIĆ COMMERCE