fbpx
hrcsnlenfifrdehuitmknoplrusrskslessv

Pretraži MTC

Pretraži MTC

Piše i slika: Slaven Gajdek

Lijepo i sunčano prijepodne u Kranjskoj Gori, malo šetamo po mjestu, pijemo kavu i jedemo kroasane. Spremamo se proći najljepšu planinsku cestu u Sloveniji, tj. uspeti se na Vršič.

Niti dvije minute nakon polaska iz centra zastajemo na izletištu Jasna. Kao da do sada nismo dosta šetali pa nastavljamo i ovdje oko istoimenog jezerca. Jezerce je ustvari umjetno jer je na rijeci Pišnici sagrađena mala brana preko koje se prelijeva lijepi slap, a sama Pišnica se malo dalje ulijeva u Savu.

GORSKOM CESTOM NA VRŠIČ 4

Konačno krećemo i nakon nekoliko stotina metara hvatamo prve serpentine. Inače, cesta je lijepo asfaltirana i dovoljno široka dok su serpentine postavljene s granitnim kockama protiv proklizavanja. Lagano napredujemo i na osmoj serpentini nailazimo na Rusku kapelicu. Naravno da se zaustavljamo da je bolje pogledamo i da se napijemo čiste planinske vode iz jednog od mnogobrojnih okolnih izvora.

GORSKOM CESTOM NA VRŠIČ 7

Cesta preko Vršiča građena je za vrijeme 1. Svjetskog rata kako bi služila za snabdijevanje vojnih jedinica koje su se borile na Soči, tada velikoj ratnoj fronti. Za taj posao austrijske vojne vlasti angažirale su na stotine ruskih vojnih zarobljenika kao radnu snagu. Prilikom lavine 300 ih je poginulo i njima u čast i spomen podignuta je lijepa drvena kapelica koju je 2016. godine posjetio i sam Vladimir Putin, prilikom državničkog posjeta Republici Sloveniji.

Kako smo se uspinjali sve više i više izašli smo iz područja šume i pred nama su se otvorili lijepi vidici prema masivu Prisojnika. S više mjesta na cesti vidi se okno pod vrhom Prisojnika kao i kameni obraz Ajdovske deklice. Ukratko, prema legendi radi se o dobroj ženi koja je tu živjela i pomagala putnicima koji su putovali iz Trente kako se ne bi izgubili. Ljudi su je prokleli i tako okamenili u stijeni kada su čuli da je njen sin lovac ubio Zlatoroga, a to je bio kozorog sa zlatnim rogovima kojeg se nije smjelo ubiti jer je bio sveta životinja u planinama.

GORSKOM CESTOM NA VRŠIČ 10

Nakon brojnih serpentina i nakon tisuću promjena brzina evo nas na vrhu. Obavezno zaustavljanje i slikanje prvo kraj table s oznakom visine, a kasnije i na vidikovcu. Vršič sa svojom visinom od 1.611 metara je najviši cestovni prijevoj u Sloveniji, a cesta koja tuda prolazi povezuje Kranjsku Goru i Bovec. Duga je 24 km i sastavljena je od 50 serpentina, 24 sa strane Kranjske Gore i 26 sa strane Trente. Prosječan nagib je 14%.

Kako su zbivanja i potrebe prije nešto više od 100 godina zahtijevali od inžinjera i graditelja da pronađu najlakši prirodni put preko planine nisu ni slutili da će stvoriti legendarnu cestu koja je danas jedna od najljepših planinskih cesta u Europi koju svakako treba proći bar jednom u životu.

[ čitajte dalje ]

 

MTC WEB SHOP


MTC Web Trgovina

MOTORNA ULJA

MOTORNA ULJA

ITALJET DRAGSTER

ITALJET DRAGSTER

Svijet skutera

Svijet skutera

PEUGEOT MOTOCYCLES

PEUGEOT MOTOCYCLES

motokacige.hr

motokacige.hr

ŠEPIĆ COMMERCE

ŠEPIĆ COMMERCE