fbpx
hrcsnlenfifrdehuitmknoplrusrskslessv

Pretraži MTC

Pretraži MTC

Piše i snima: Slaven Gajdek

Ako guglate rijeku Soču sve turističke stranice će vam reći da se radi o doline rijeke Soče jedinstvene ljepote koja će svojim brzacima i akumulacijama oduševiti sve posjetitelje. Wikipedija će vam još reći da je duga 137 kilometara, da izvire u podnožju Jalovca, a u Jadransko more se ulijeva kod turističkog mjesta Grado u Italiji. Mi smo prošli cijelu dolinu Soče, krenuvši od samog izvora podno alpskih vrhova.

DOLINOM SOČE 2

S gorske ceste preko Vršića, poviše sela Zgornja Trenta odvaja se cesta koja nas vodi prema izvoru Soče. Tu se smjestila kućica i malo parkiralište odakle se za desetak minuta hoda dođe do bajkovitog izvora iz same stijene. Izvor je obilat i već nakon prvog slapa vidi se da se ovdje radi o pravoj rijeci.

DOLINOM SOČE 3

Gornjom Trentskom dolinom vozimo se prema Bovcu. Prolazimo brojne mostove preko brzaka i kaskada dok na vodi vješti kajakaši izvode razne vratolomije. Svako malo zastajemo kako bi se divili nestvarnoj ljepoti rijeke kao i cijelog krajolika nadsvođenog visokim lancima Mangarta i Grintavca.

DOLINOM SOČE 5

Trenta i porječje Soče, u 1. Svjetskom ratu bili su veliko bojište na kojem je izginulo na tisuće i tisuće talijanskih vojnika i svako malo nailazimo na vojna groblja iz tog vremena. Najveća kosturnica toga tipa je ona u Kobaridu koja je sagrađena u obliku kaskada s crkvom Sv. Antuna na vrhu. Isplati se proći kalvariju i uspeti do samog vrha jer pogled koji se pruža odande nema premca.

DOLINOM SOČE 12

Nastavljamo prema jugu, prolazimo Tolmin i kod Mosta na Soči nailazimo na akumulacijsko jezero nastalo izgradnjom hidroelektrane. Odavde se cesti i rijeci pridružuje i pruga te sve tri zajedno vijugaju prema mjestu Kanal na Soči. U tom srednjem toku Soča je i dalje fascinantno svijetloplava i uzbudljivo brza na pojedinim mjestima.

DOLINOM SOČE 19

Dolazimo u Anhovo i ostajemo u čudu. Pitamo se kako je netko mogao donijeti odluku da se u ovakvoj prekrasnoj dolini i na ovakvoj bisernoj rijeci sagradi tvornica salonita? Ali nakon što smo vidjeli da i nakon Anhova teku i dalje vode tirkizne boje pretpostavljamo da su rukovoditelji ipak ekološki osviješteni i da su u tvornicu ugradili sve moguće filtere.

DOLINOM SOČE 25

Solkan, Nova Gorica, Gorizzia - najveća je urbana sredina na ovom putu i na samom ulazu u mjesto Solkan, preko Soče ispružio se prekrasan željeznički most s najvećim kamenim lukom na svijetu. Nova Gorica i Gorizzia su jedan grad koji je nekad razdvajala državna granica na dva dijela. Danas granice više nema i nakon malo šetnje i odmora začas smo se našli u Italiji vozeći prema moru.

DOLINOM SOČE 28

Prelazimo rijeku Vipavu koja se prije samog mora ulijeva u Soču i tako zajedno čine malu deltu s ornitološkim rezervatom. Tu se nekako i odvajamo od ove rijeke ljepotice i prepuštamo se turističkom mjestu Grado i zagrljaju mora.

 

 

[ čitajte dalje ]

 

MTC WEB SHOP


MTC Web Trgovina

MOTORNA ULJA

MOTORNA ULJA

ITALJET DRAGSTER

ITALJET DRAGSTER

Svijet skutera

Svijet skutera

PEUGEOT MOTOCYCLES

PEUGEOT MOTOCYCLES

motokacige.hr

motokacige.hr

ŠEPIĆ COMMERCE

ŠEPIĆ COMMERCE