fbpx
hrcsnlenfifrdehuitmknoplrusrskslessv

Pretraži MTC

Pretraži MTC

Slika i piše: Slaven Gajdek

Ukoliko vikend ili ljetovanje provodite u Crikvenici, crikveničko zaleđe i Bitoraj nezaobilazno su mjesto za upoznati ljepote ovoga kraja. Osim rijeke Dubračine koja izvire kod sela Mali Dol, a u more se ulijeva u Crikvenici najveća znamenitost je frankopanski kaštel Drivenik. Kaštel datira iz 13. stoljeća i nakon obnove danas služi kao ljetna pozornica za predstave i koncerte. Zanimljivost je u tome što se njegovo ime spominje još u Vinodolskom zakoniku, a ta veličanstvena povijest slavi se svakog svibnja na Viteškim danima.
 
1 Rijka Dubrčina Crikvenica
 
Spustivši se od kaštela put me proveo pored Tribaljskog jezera prema selu Blaškovići. U Blaškovićima na malom raskrižju koje nije označeno nikakvim putokazom skrenuo sam prema zaseoku Antovu odakle započinje uspon na Kozak i Bitoraj. Po mnogima, koji su ovu cestu vidjeli, to je najopasnija cesta u Hrvatskoj. U svega nekoliko kilometara i kroz nekoliko serpentina uspinje se uska i strma cesta bez ikakve bankine i zaštite koja me je odvela prvo do vidikovca Pridva, a malo kasnije i do Mahavice.
 
3 Cesta na vidikovce
 
Nenadmašan pogled koji se pruža s vidikovca Mahavica nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Preda mnom je Tribaljsko jezero i otok Krk, desno Učka i Rijeka, a lijevo Vinodolski, Senj i Velebit. Sve je kao na dlanu.
 
Nakon malog odmora i uživanja u prekrasnim vidicima valja nastaviti dalje prema Liču. Lič je goransko selo koje se nalazi s druge strane Bitoraja tako da je potrebno prijeći preko planine. Cesta koja povezuje kvarnersku stranu Bitoraja s goranskom duga je 9 km i cijelim svojim putem prolazi kroz šumu. Ispočetka sam krenuo uskom i asfaltiranom cestom, ali taj asfalt je vrlo brzo iščezao i začas sam se našao na šumskoj cesti koja je posuta grubim kamenom i pripremljena za teške kamione koji izvoze trupce. Tih 9 km popriličan je izazov i za najspretnije vozače, ali tko to prođe čeka ga vrijedna nagrada.
 
6 Vidikovac Mahavica
 
Za svega nekoliko minuta iz Liča našao sam se u Fužinama na obali jezera Bajer i uživao u odmoru, kavi, ugodnoj klimi i nadasve, gostoljubivosti lokalnih stanovnika.
 
Gurmani će ovdje doći na svoje. Osim klasičnih domaćih jela ovdje se mogu kušati medvjeđi ili jelenji pršut, veprić ispod peke, kao i pohani žablji krakovi.
 

[ čitajte dalje ]

 

MTC WEB SHOP


MTC Web Trgovina

MOTORNA ULJA

MOTORNA ULJA

ITALJET DRAGSTER

ITALJET DRAGSTER

Svijet skutera

Svijet skutera

PEUGEOT MOTOCYCLES

PEUGEOT MOTOCYCLES

motokacige.hr

motokacige.hr

ŠEPIĆ COMMERCE

ŠEPIĆ COMMERCE