fbpx
hrcsnlenfifrdehuitmknoplrusrskslessv

Pretraži MTC

Pretraži MTC

Piše i slika: Slaven Gajdek

Na kružnom toku u Sinju odvaja se cesta u smjeru Obrovca Sinjskog i vodi prema graničnom prijelazu Bili Brig, te dalje preko Vagnja prema Livnu. Za razliku od svih sličnih lokacija u susjedstvu, nigdje nema kvalitetnog putokaza da se i tim smjerom može doći do susjedne države. Na primjer, u Trilju na više mjesta postoji putokaz prema međunarodnom graničnom prijelazu Kamensko, ali ne i prema Bilom Brigu.

CESTA KOJU SU SVI HTJELI 1

Da podsjetim one koji to ne znaju, cesta Sinj-Livno preko Vagnja stoljećima je bila glavna cestovna poveznica srednje Dalmacije s BiH, ali kada je tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća izgrađena asfaltna cesta od Trilja do Livna preko Kamešnice, ova cesta je pala u drugi plan i tako ostala bijela cesta. Prije 10-15 godina s obje strane Kamešnice, sada podijeljenje i međudržavnom granicom, inicirana je obnova ceste Sinj - Vaganj - Livno.

CESTA KOJU SU SVI HTJELI 2

S hrvatske strane na potezu od Hana do Trnovih Poljana, stvarne granice Hrvatske i BiH, napravljena je kvalitetna prometnica po svim standardima koje treba zadovoljavati državna cesta. BiH je obavila puno složeniji zahvat, pa je od prijevoja Vaganj do Ćajića Lakta, niz Dragu koju stariji vozači pamte kao serpentinu na serpentini i gdje se kamionom ili autobusom (koji tada još nisu imali servo) nije moglo odjednom proći, probijena je potpuno nova trasa. Na mjestima najvećih uspona izgrađen je i treći trak, a duž cijele trase postavljeni su snažni zaštitni odbojnici.

CESTA KOJU SU SVI HTJELI 2

Još prije modernizacije ceste s obje strane granice, postavljeni su policijski punktovi, a Vaganj je dobio status prijelaza za malogranični promet, čime su "rampu" smjeli prijeći samo građani iz gravitirajućih naselja, ali ne i drugi putnici i turisti. Međudržavna komisija za određivanje graničnih prijelaza krajem 2017. godine odredila je da Bili Brig, odnosno Vaganj, postanu međunarodni prijelaz za putnički promet, otvoreni 24 sata dnevno.

CESTA KOJU SU SVI HTJELI 2

Kao i sve drugo kod nas tako je i ova cesta zakasnila najmanje 30 godina. Kada je svima bila potrebna nije je bilo, a sada kad je tu ne treba nikome jer je promet preusmjeren, a po njoj prođe tek pokoji radoznali turist.
Inače, cesta je lijepa, široka, bez ikakvih oštećenja, bez prometa i pravo je zadovoljstvo zabavljati se po njoj.

CESTA KOJU SU SVI HTJELI 2

[ čitajte dalje ]

 

MTC WEB SHOP


MTC Web Trgovina

MOTORNA ULJA

MOTORNA ULJA

ITALJET DRAGSTER

ITALJET DRAGSTER

Svijet skutera

Svijet skutera

PEUGEOT MOTOCYCLES

PEUGEOT MOTOCYCLES

motokacige.hr

motokacige.hr

ŠEPIĆ COMMERCE

ŠEPIĆ COMMERCE