fbpx
hrcsnlenfifrdehuitmknoplrusrskslessv

Pretraži MTC

Pretraži MTC

Zmajevo oko je jezerce u Rogoznici, spojeno podvodnom špiljom s morem i specifično je po neobičnim pojavama. Ponekad se voda pjeni i ključa, a promjeni i boju. Tada svi stanovnici jezera napuste jezero i kroz špilju odu u more te se nakon izvjesnog vremena opet vrate. Lokalni stanovnici te pojave vezuju uz zmajeve i vanzemaljce, a u biti sve je jednostavno znanstveno razjašnjeno.
 
Jezero se sastoji od nekoliko slojeva vode različitih boja. Na površini je ona zelena i plava, u središnjem dijelu žuta i zelena, dok visoka koncentracija sumpora u donjim slojevima vodu čini ružičastom, crvenom ili ljubičastom. Kada se slojevi vode pomiješaju, dolazi do ključanja, a sav živi svijet preseli se u more, jer jezero ostaje bez kisika. Kada se uvjeti u jezeru normaliziraju, njegovi stanovnici se opet vrate.
 
Nakon što sam obišao ovo neobično jezero zaputio sam se u smjeru Primoštena. Izašao sam na magistralu, prošao pored marine Kremik i netom prije dolaska u Primošten skrenuo lijevo na brdo Gaj, na kojem se nalazi kip Gospe od Loreta. Prvih 700 metara vozim se širokom makadamskom cestom lagano se uspinjući prema cilju. Na pola puta nailazim na betoniranu podlogu koja je tu zbog oštrijeg nagiba terena, dok pred sam vrh taj nagib doseže brojku od 21%.
 
Mislim si ako su mogli tuda na kamionu dovesti kip Gospe i dizalicu koja će ga postaviti, pa onda mogu i ja na motoru. Stisnuo sam gas i za 10-ak sekundi našao se na platou ispred kipa.
 
Procesija u čast Gospe od Loreta u Primoštenu se održava već 200-tinjak godina, a 2017. je postavljen i ovaj 17 metarski kip Gospe. Izrađen je od osam betonskih prstenova, obloženih mozaikom od zlatnih i srebrnih listića te obojenog stakla s Gospinim likom kojeg na vrhu krasi starohrvatska kruna. Gospa u zvonolikom plaštu, okrenuta je licem prema Primoštenu i jedan je od najvećih spomenika Gospi u svijetu.
 
Sama lokacija je na visini od 170 m i ujedno je i atraktivan vidikovac s kojeg pogled puca na sve strane. Ovdje se nalazi i Madona bar koji se diči sloganom „Kava s pogledom od milijun dolara.“
 

[ čitajte dalje ]

 

MTC WEB SHOP


MTC Web Trgovina

MOTORNA ULJA

MOTORNA ULJA

ITALJET DRAGSTER

ITALJET DRAGSTER

Svijet skutera

Svijet skutera

PEUGEOT MOTOCYCLES

PEUGEOT MOTOCYCLES

motokacige.hr

motokacige.hr

ŠEPIĆ COMMERCE

ŠEPIĆ COMMERCE