fbpx
hrcsnlenfifrdehuitmknoplrusrskslessv

Pretraži MTC

Pretraži MTC

Malo je poznato da je Vela Rika najveći i jedini stalni vodotok na hrvatskim otocima. Na toj rijeci su i jedini otočni slapovi na Jadranu visine 7m i 12m: slap Velababa odmah ispod izvorišta pod vrhom Veli Hlam i drugi slap Žanac uz cestu uzvodno od Drage Bašćanske.
 
Teče kroz bašćansku dolinu i naselja Draga Bašćanska i Jurandvor, potom kroz Bašku pa se kod autokampa Zablaće na jugu Baške, nakon 12 km toka, ulijeva u Jadransko more.
 
Da bi se pobliže upoznalo ova malu rijeku potrebno je na nekoliko mjesta skrenuti s glavne ceste, a negdje čak i malo noge protegnuti. Kada se prođe početak Aleje Glagoljaša i kada se cesta počne spuštati u Bašćansku dolinu na nekoliko mjesta Vela Rika teče tik do ceste i može se lijepo vidjeti njeno korito i bistra voda, kao i slap Žanac.
 
Od Drage Bašćanske kroz Jurandvor pa sve do ušća njen tok je reguliran i korito pročišćeno i uređeno te je se može vidjeti s nekoliko mostića koji prelaze preko nje kao i sa samih obala.
 
Na Veloj Riki je u nedavnim stoljećima radilo čak pet vodenica, od kojih je zadnja uz zaselak Sv. Juraj još uvijek očuvana i konzervirana.
 
Pa ako se netko zatekne na Krku neka potraži ovaj prirodni dragulj jedine otočke rijeke i njene bistre vode.
 

 

[ čitajte dalje ]

 

MTC WEB SHOP


MTC Web Trgovina

MOTORNA ULJA

MOTORNA ULJA

ITALJET DRAGSTER

ITALJET DRAGSTER

Svijet skutera

Svijet skutera

PEUGEOT MOTOCYCLES

PEUGEOT MOTOCYCLES

motokacige.hr

motokacige.hr

ŠEPIĆ COMMERCE

ŠEPIĆ COMMERCE