fbpx
hrcsnlenfifrdehuitmknoplrusrskslessv

Pretraži MTC

Pretraži MTC

accuweather

Rossi je konačno i službeno objavio da će na kraju ove sezone objesiti kacigu o klin. Znamo već od ranije da ostaje u MotoGP prvenstvu kao vlasnik MotoGP momčadi.

Iako su nas ljudi iz njegove blizine, uključujući i polubrata Lucu Marinija, uvjeravali u to da ima želju nastaviti karijeru, te se utrkivati iduće sezone, Valentino Rossi je na posebnoj konferencije uoči utrke za VN Štajerske, službeno obznanio da mu je ovo posljednja MotoGP sezona. Ta odluka je sasvim logična i očekivana ne samo zato jer Valentino Rossi duboko u 43 godini života, nego i zato jer mu je karijera već dugo u silaznoj putanji, a prva polovica ove sezone mu je apsolutno najlošija, sa samo 17 bodova skupljenih u prvih 9 utrka, te 10. mjestom iz Mugella kao najboljim plasmanom za upravljačem Petronas Yamahe.

vr 1

No, iako bez možda najvećeg, a svakako najpopularnijeg vozača svih vremena, MotoGP prvenstvo više neće biti isto, Valentino Rossi će ostati dio te priče, kao vlasnik momčadi VR46, koja je nedavno potpisala trogodišnji ugovor o suradnji s Ducatijem. Postojala je čak i mogućnost da Rossi iduće godine i vozi za svoju momčad, ali doista ne bi imalo pretjeranog smisla mučiti se s prelaskom na potpuno drugačiji motocikl (s kojim se opekao prije 10-ak godina) samo kako bi se odradila oproštajna turneja.

U svojoj 26 godina dugačkoj karijeri u svjetskom prvenstvu, Valentino Rossi je osvojio po jednu titulu u klasama 125 (1997. g.) i 250 (1999. g.), a onda još i 7 titula u kraljevskoj klasi. Njegovo zlatno doba bilo je od 2001. do 2005. godine, kada je nanizao 5 uzastopnih titula; prvo s dvotaktnom Hondom u klasi 500, pa onda dva puta s četverotaktnom Hondom na početku MotoGP ere, nakon čega je iznenađujuće prešao na Yamahu i osvojio naslove u prva dva pokušaja.

vr 2

2008. i 2009. je osvojio još dvije titule s Yamahom, a onda za 2011. godinu, opet na sveopće iznenađenje, prešao u redove Ducatija. Nakon što u dvije sezone s Ducatijem nije nijednom pobijedio, 2013. se vratio u tvorničku momčad Yamahe, no više nije osvojio nijednu titulu, iako je od 2014. do 2016. stalno bio viceprvak. Posljednju pobjedu je osvojio u Assenu 2017. godine, a iako nije nijednom pobijedio, 2018. je bila posljednja dobra sezona za njega, koju je završio na 3. mjestu u ukupnom poretku.

Iako ne treba sasvim isključiti mogućnost se da do kraja ove sezone još jednom popne na neku stepenicu pobjedničkog postolja, i tako dohvati i jubilarni 200. podij, realno je za očekivati da će ostati na ukupno 115 pobjeda, što je 7 manje od rekorda kojeg drži Agostini. Ako gledamo samo kraljevsku klasu, Rossi je rekorder i s 89 pobjeda i sa 119 podija, a rekorder je i po ukupnom broju od 235 pobjeda. Jasno, uvjerljivi rekorder je i po broju od 422 utrke, od čega 362 otpadaju na kraljevsku klasu.

vr 3

Rekorder je i po tome što je prošlo 16 godina i 351 dan od njegove prve do posljednje pobjede u kraljevskoj klasi, a ako gledamo sve klase, onda se tu radi o također rekordnom razmaku od 20 godina i 311 dana od prve pobjede u klasi 125 u Brnu 1996. do već spomenute zadnje MotoGP pobjede u Assenu 2017.

Bez obzira na tako nevjerojatno dugačku karijeru, čini se nekako neprimjereno i prerano svoditi račune Valentina Rossija. Uostalom, ajmo se nadati da će ipak bljesnuti do kraja ove svoje posljednje sezone i tako još malo podebljati statistiku, a svoje rekorde učiniti još teže dohvatljivima.

vr 4

mp logo

 

 

vr46

Izvor: www.motopuls.hr 

mp logo

MOTORNA ULJA

MOTORNA ULJA

ITALJET DRAGSTER

ITALJET DRAGSTER

Svijet skutera

Svijet skutera

PEUGEOT MOTOCYCLES

PEUGEOT MOTOCYCLES

motokacige.hr

motokacige.hr

ŠEPIĆ COMMERCE

ŠEPIĆ COMMERCE