fbpx
hrcsnlenfifrdehuitmknoplrusrskslessv

Pretraži MTC

Pretraži MTC

PIŠE I SNIMA: DAMIR ŽERIĆ „ELPASSO“ 

Budući da Alpe nude bezbroj odličnih vozačkih izazova i mnoštvo spektakularnih prijevoja, odabrati 10 najboljih „passova“ nije bio nimalo lagan zadatak, a posebno je bilo gusto od 5 mjesta naniže. Konkurencija je takva da su s ove liste, nažalost, morali ispasti i doista sjajni alpski prijevoji kao što su to Col d’Izoard, Gavia, San Gottardo, San Bernardino, Passo Mendola, Fluela, Silveretta Hochalpenstraße... Mnogo je toga igralo ulogu u konačnoj ocjeni, s time da je presudni faktor u ovom našem izboru ipak bilo uživanje u vožnji. Pa krenimo obrnutim rasporedom, od desetog mjesta do pobjednika

 

*****

 

Umbrail Pass

10. Umbrail Pass

2.501 m/nv, 31 km, Švicarska - Italija

(Svi putovi (ne) vode na Stelvio)

Umbrail Pass je često puta nepravedno zaobilažen samo zato što je preblizu bitno poznatijem Stelviu, a riječ je o izvanrednom prijevoju. Kreće iz švicarskog mjesta Santa Maria i veže se na uspon za Stelvio iz Bormia, tako da u biti ima samo jednu ‘rampu’ i to kakvu! Ovdje stalno izmjenjujete ubrzavanje i kočenje dok prebacujete motocikl iz zavoja u zavoj. Na Umbrail Paasu vas na početku čekaju uski i gusto naslagani zavoji, pa dionica preko zelene visoravni gdje krivudate uz potok i onda serpentine u stilu Stelvia na samom vrhu. Iskreno, iako sam ga često koristio za spuštanje u Švicarsku, dugo mi je trebalo da otkrijem kakva je to uživancija uzbrdo. Sad samo čekam priliku da iz Santa Marie krenem preko Umbraila na Stelvio.

 

*****

 

Vršič

9. Vršič

1.611 m/nv, 32 km, Slovenija

(Ruska cesta u Sloveniji)

Iako nije posebno visok prijevoj, Vršič je na samom početku Alpi (s naše strane) i ima što za ponuditi. Krivuda u pravom alpskom ambijentu kroz borovu šumu, a serpentine su postavljene strmo, također u pravom alpskom stilu. Vozački je srednje zahtjevan, i što je najbolje, veže se na prekrasnu dionicu u dolini Soče. U blizini se nalazi i Mangartsko sedlo koje predstavlja pravi povratak u prošlost i svakako ga vrijedi istražiti ako se uputite na Vršič, a dolina Soče nudi bezbroj prilika za odmor te gostione s domaćom kuhinjom. S obzirom da nam je blizu, lako se može odvoziti kao jednodnevni izlet i pravi je izbor ako prijatelje želite upoznati sa čarima alpske vožnje. Ovaj slovenski prijevoj je znan i kao Ruska cesta, jer su ga u 19. stoljeću izgradili ruski ratni zarobljenici Austrougarske.

 

 

*****

 

Passo Rombo (Timmelsjoch)

8. Passo Rombo (Timmelsjoch)

2.509 m/nv, 29 km, Italija - Austrija

(Krivudanje prema visoravni)

Austrijanci ga zovu Timmelsjoch, ne nekako je ipak zvučniji talijanski naziv Passo Rombo. U svakom slučaju, riječ je o prijevoju za ljubitelje uskih i krivudavih uspona. Prilično je dug i zahtjevan te traži potpunu koncentraciju, ali kada uhvatite ritam uživanju nema kraja. Na kraju uspona pretvara se u čudesnu visoravan i završava kad stignete do naplatnih kućica, pored kojih se nalazi izvanredan muzej motocikala. Nažalost ove zime muzej je nestao u vatri koja je progutala mnogo rijetkih motocikala. Ovaj prijevoj ima dva minusa; prvi je cestarina (15 € u jednom smjeru), a drugi da s austrijske strane praktički nema zanimljivog uspona. Ali zato uspon s talijanske strane sve nadoknađuje, pa je tako Rombo zasluženo na osmom mjestu u ovom poretku.

 

*****

 

Col du Galibier

7. Col du Galibier

2.642 m/nv, 45 km, Francuska

(Dionicom Tour de Francea)

Nezaobilazni prijevoj u francuskim Alpama. Uspon iz mjesta Valloire počinje s par skrivenih serpentina, kroz koje dobijete osjećaj da jurite prema nebu, nakon čega slijede zavoji u kojima brzo mijenjate smjer dok ubrzavate prema vrhu. I baš taj dio predstavlja jednu od najboljih dionica u Alpama, a uz to na mjestima podsjeća na još bolji Col l’Iseran. Minus predstavlja dosta kraći uspon sa zapadne strane. Inače, Valloire je lijepo mjesto za prenoćiti, što dodatno pridonosi šarmantnosti ovog prijevoja, a uz hotele i restorane tu se nalazi i trgovina s velikim izborom autohtonih sireva. Zbog toga Col du Galibier ljubiteljima sireva možda bude i nešto više na ljestvici prijevoja.

 

*****

 

Passo Pordoi

6. Passo Pordoi

2.239 m/nv, 21 km, Italija

(Dolomitski klasik)

Želite uživati u svim vrstama zavoja? Na pravom ste mjestu! Iako dosta kraći od visokih prijevoja poput Stelvia ili Col de La Bonettea, ovaj prijevoj također nudi sjajnu vožnju u oba smjera i pun je serpentina s brzim izmjenama smjera te dionica na kojima možete potegnuti kroz redove idealno posloženih zavoja. Što je najbolje, Passo Pordoi u kombinaciji s obližnjim prijevojima Sella i Gardena čini krug oko masiva Sella, odnosno zajedno tvore dolomitski klasik zvan Sella Ronda. U podnožju se nalazi mjesto Canazei, koje može poslužiti kao baza pri daljnjem istraživanju Dolomita.

 

*****

 

Grossglockner

5. Grossglockner

2.571 m/nv, 48 km, Austrija

(Panoramska vožnja)

Pravi prijevoj za uživanje u vožnji, a budući da je prepun vidikovaca i restorana uživanje se nastavlja i dok odmarate. Uz sve to, otvaraju se sjajni pogledi dok vozite, tako da Grossglockner definitivno zaslužuje naziv panoramske ceste i nezaobilazne motociklističke rute. Veliki plus je mnoštvo hotela u podnožju, ali i mogućnost da se odradi kao jednodnevni izlet, dok minus predstavlja prilično paprena cestarina od 26,50 €, no nju opravdavaju dodatni sadržaji, poput muzeja, kao i savršeno održavana cesta.

 

*****

 

Col de La Bonette

4. Col de La Bonette

2.802 m/nv, 52 km, Francuska

(Jednostavno najviši)

Sa svojih 2.802 m nadmorske visine, Col de La Bonette je najviši od svih prijevoja u Alpama, a uz to nudi savršeno vozačko iskustvo. Odličan asfalt lagano krivuda prema opustošenom vrhu na kojem nema vegetacije. Pravo je zadovoljstvo odvoziti Bonette u oba smjera, pri čemu i po dužini uspona ovaj prijevoj spada u zahtjevnije. Veliki plus je ambijent kojim cesta krivuda, kao i blizina Azurne obale, ali pod minus bih stavio smještaj u blizini prijevoja. Naime, ovdje bi uvijek završio u nekom smještaju koji onako po francuski šarmantno (čitaj; šlampavo) sliči na zastarjelo odmaralište. No to vam u biti pomaže da ujutro poželite što prije krenuti, pa onda budete prvi na prijevoju, dok još nema prometa, i uživate u tom savršenstvu.

 

*****

 

Furkapass

3. Furkapass

2.436 m/nv, 29 km, Švicarska

(Cesta tajnog agenta 007)

Furkapass je motociklistička poslastica usred Švicarske i oduševiti će vas zelenilom, neobičnim ambijentom pri vrhu, šetnjom kroz ledene tunele Rohne ledenjaka i naravno vrhunskom vožnjom. A dodatnu karizmu ovom legendarnom prijevoju daje i to što je tu sniman film Goldfinger iz serijala o Jamesu Bondu. Uz to, blizu su i Grimselpass i Sustenpass koji, kad ih povežete sa Furkapassom, neodoljivo podsjećaju na talijanske Dolomite, u smislu da se vozite iz prijevoja na prijevoj, no ovaj švicarski trojac nudi sasvim drugačiji doživljaj i prilično su viši. U okolici imate mnogo opcija za prenoćiti, a najviše u obližnjem mjestu Andermatt.

 

*****

 

Col l’Iseran

2. Col l’Iseran

2.770 m/nv, 39 km, Francuska

(Francuski šarmantan)

Vožnja koja izgleda kao povratak u prošlost. Pogledi na okolne vrhove, dok vozite kroz nezaštićene serpentine, natjeraju vas da pomislite da ste sami na svijetu i izgubljeni usred Alpa. Iako sama cesta nije toliko zahtjevna, Col l’Iseran  zahtjeva punu koncentraciju zbog nezaštićenosti u zavojima, mjestimično lošijeg asfalta te čestih odrona kamenja. Velika prednost ovog prijevoja je u tome što je odličan za odvoziti u oba smjera. A kao bonus, tu je i Val d’Isere u samom podnožju prijevoja, s mnoštvom hotela i restorana, u kojem je izvanredno provesti večer, pa onda jutro posvetiti uživanju u vožnji Col l’Iseranom.

 

*****

 

Passo Stelvio

1. Passo Stelvio

2.757 m/nv, 24 km, Italija

(Kralj svih prijevoja)

Jednostavno broj jedan u svakom smislu. Izuzetno zahtjevan za odvoziti, ali kada povežete sve te serpentine, ispada kao da plešete valcer kroz zavoje koji vas vode prema vrhu kroz zaista spektakularan ambijent. Izvanredan za odvoziti s obje strane, ali malu prednost bih ipak dao zahtjevnijem usponu s istočne strane. Tu nakon prve polovice uspona odjednom ugledate što vas sve još čeka i ne možete vjerovati da se netko usudio napraviti ovakvu cestu na obroncima takve planine. Mnoštvo hotela u podnožju, ali i na vrhu ovog prijevoja, samo pojačavaju doživljaj. Jutra su ovdje spektakularna i Passo Stelvio me vuče da se svako malo vratim i uživam u vožnji kroz taj spektakularni prijevoj. Uz ukupni proračun od kakvih 250 € moguće je vrhunski uživati u dvodnevnom izletu, koji uz Stelvio uključuje i prolaske kroz brojne prijevoje u Dolomitima.

 

 

 Ako vam se ovo činilo zanimljivim, pogledajte sve putopise:

 

mp logo 

[ čitajte dalje ]

 

MTC WEB SHOP


MTC Web Trgovina

MOTORNA ULJA

MOTORNA ULJA

ITALJET DRAGSTER

ITALJET DRAGSTER

Svijet skutera

Svijet skutera

PEUGEOT MOTOCYCLES

PEUGEOT MOTOCYCLES

motokacige.hr

motokacige.hr

ŠEPIĆ COMMERCE

ŠEPIĆ COMMERCE